De pen aan Martsje Bergsma

Maart 2021

Door: Martsje Bergsma

Anna Froukje gaf de pen aan mij door zodat ik mijzelf aan jullie kan voorstellen. Inmiddels zijn we twee volwassen dames, maar wisten jullie wel dat ik Anna Froukje vroeger nog dressuurles heb gegeven?

Ook verzorgde ik de springles, maar dat was eigenlijk dressuurles met wat hindernissen ertussen 😉. Ik had veel respect voor de hindernis die er stond, als ik hoog, hoger, hoogst moest bouwen voor Anna Froukje en haar valkpony Amber. Ik deed net alsof ik relaxed was, maar vond het naast de sprong best spannend dat zij over die hoge hindernis ging alsof het een lage cavaletti was.

Later hebben we ook meerdere jaren samen de begeleiding gedaan van ponykampen. Dat was vooral heel veel lachen en plezier hebben op en met je paard of pony. Want daar gaat het tenslotte om voor alle jonge ponyruitertjes!

Genoeg over ‘vroeger’, ik zal wat vertellen over mij!
Mijn naam is Martsje Bergsma, ik ben 42 jaar en ik woon al enige jaren in Oldeberkoop samen met mijn partner Daan. Samen hebben we een te-leuke dochter, Judine!

Ik hoop natuurlijk dat zij (net als wij allemaal) helemaal verzot wordt op paarden. Ze zit wel eens op mijn oude shetlander Sam van 30 jaar 😊.Maar als ze over een aantal jaren liever gaat voetballen, judoën, turnen of welke sport dan ook; ook prima. Als ze het maar plezier heeft in het leven.

Over een aantal weken hoop ik mijn eigen paarden aan huis te hebben, nadat ze mijn hele leven bij mijn ouders op het melkveebedrijf hebben gestaan. ‘In hiel best plak’ met mijn vader als ‘voermeester’, maar ik heb enorm veel zin in om mijn paardenvrienden thuis te hebben straks. ’s Ochtends in alle vroegte naar de stal en het eerste hooi van de dag geven is iets waar ik nu al naar uit kijk.

Waar komt die passie voor paarden toch vandaan? Ik rij vanaf mijn 6e; toen kreeg ik mijn eigen A-pony Fiona. Volgens mijn vader kon ik op een dag al lichtrijden, zonder dat iemand me dat had geleerd maar door af te kijken van anderen. Mijn ponytijd was superleuk; veel spelen op de pony, buitenritten, crossen door het maïsland en vanaf mijn 12e kreeg ik mijn onvergetelijke pony Arrow. Ik denk dat ik rond mijn 14e jaar wat serieuzer ging rijden en na ging denken over het ‘hoe en wat’ boven op de pony. Met Arrow ben ik dan ook Z2 geworden met 40+ wp’s en ook hebben we Z gesprongen, maar dat was technisch te moeilijk voor ons allebei.

Na de ponytijd ging ik als 18-jarige over op de zelf gefokte paarden van mijn vader. Dat waren jonge paarden die we zelf zadelmak maakten. Met veel rust en geduld is dat altijd goed gegaan, maar nu stap ik voor geen goud meer als 1e op een onbeleerd paard.Mijn vader kwam wel eens om de hoek kijken bij het rijden, maar ik redde me voornamelijk alleen zonder (privé)les. Hierdoor reed ik dus vooral dressuur en sprong ik nog weinig. Naast mijn studie Agrarische Bedrijfskunde, volgde ik bij de KNHS alle 3 niveau’s van de instructeursopleiding en na mijn afstuderen ging ik op een mbo in Zwolle werken als docent Paardenhouderij en -sport. Tegelijkertijd had ik een eigen trainingsstal en reed ik 6-7 paarden van mezelf en voor derden.

Na een aantal jaren heb ik de keuze gemaakt om minder paarden te rijden en me meer te richten op lesgeven. Tevens heb ik vanaf 2009 veelvuldig cursussen gevolgd voor sportmassage, lymfedrainage, voeding en hirudotherapie (bloedzuigers); allen om voor het paard in te zetten. Door me meer te verdiepen in het interieur van het paard, begrijp ik nu zoveel meer van het exterieur, biomechanica, training, voeding, verzorging en welzijn van het paard.

Alle bovenstaande dingen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben; iemand die van haar hobby en passie haar werk heeft gemaakt; training en educatie van paard en ruiter binnen mijn bedrijf ‘Hippiek’. Mijn eigen training en educatie als ruiter ging natuurlijk al die jaren gelukkig ook gewoon door. Door de jaren heen heb ik tientallen paarden naar de klasse Z dressuur gereden, zowel Friezen als KWPN-ers. Met 2 van mijn eigen warmbloed paarden ben ik door gestroomd naar de Subtop. Met de door mijn vader gefokte merrie Tamona ben ik Lichte Tour +20 wp’s geworden en met Cotton Eye Joe heb ik mijn droom waar kunnen maken door succesvol in de magische Grand Prix te starten.

Momenteel rij ik 2 paarden; Tynke Faam een 7-jarige Friese merrie in de Z-dressuur en Kyara-Maude. Kyara heb ik sinds kort in eigendom en met haar begin ik weer onderaan in de dressuuropleiding; wat misschien nog wel leuker is dan de hogere dressuurMochten jullie het leuk vinden om meer te weten over wie ik als paardenvrouw ben en wat ik precies doe , neem dan een kijkje op mijn website: www.hippiek.nl

Ik sluit af met het doorgeven van de pen. Graag wil ik Floor Maclain Pont uitnodigen om zich voor te stellen en te vertellen over haar leven (met paarden).

Hartelijke groet, Martsje Bergsma